
Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες μαρουλιού;
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιού για να επιλέξουμε ανάλογα τις προτιμήσεις μας, την εποχή καλλιέργειας και τις κλιματολογικές συνθήκες !
Μαρούλια με πράσινα ή κόκκινα φύλλα, ποικιλίες ντόπιες και παραδοσιακές, βελτιωμένες ποικιλίες από το εξωτερικό και υβρίδια μαρουλιού. Ποικιλίες χειμωνιάτικες, ποικιλίες καλοκαιρινές με μοναδικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστή γεύση που αξίζει να δοκιμάσουμε. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες μαρουλιού για να καλλιεργήσουμε είναι οι εξής:
Ποικιλία μαρουλιού “Ρομάνα” (Romana):
Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία μαρουλιού, την οποία προτιμούν οι περισσότεροι ερασιτέχνες καλλιεργητές. Θεωρείται η πλέον κλασική παραδοσιακή ποικιλία για χειμωνιάτικη σαλάτα και ωριμάζει περίπου σε 2-2,5 μήνες από την σπορά. Η ποικιλία μαρουλιού “ρομάνα” χαρακτηρίζεται από όρθια ανάπτυξη σε ύψος 20-25 εκατοστών με πολύ νόστιμα και τρυφερά στενόμακρα φύλλα σκουροπράσινου χρώματος.
Ποικιλία μαρουλιού “Σαλάτα”:
Εξίσου γνωστή ποικιλία μαρουλιού είναι η “σαλάτα” μαρούλι, γνωστό και ως “γαλλικό” μαρούλι ή γαλλική σαλάτα. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει ως χαρακτηριστικό ότι δε σχηματίζει κλειστή κεφαλή και διαθέτει χαλαρά τρυφερά νόστιμα φύλλα. Εξαιρετική επιλογή για πρώιμες φυτεύσεις, η ποικιλία μαρουλιού “σαλάτα” ωριμάζει γρήγορα μέσα σε 55-60 μέρες.
Ποικιλία μαρουλιού “Βουτύρου”:
Εξαιρετικά διαδεδομένη ποικιλία στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, τα μαρούλια “βουτύρου” ξεχωρίζουν για τα λεία τρυφερά και νόστιμα φύλλα τους. Σχηματίζουν κλειστό κεφάλι και χαρακτηρίζονται από μακρά περίοδο καλλιέργειας 3 μηνών από την σπορά μέχρι τη συγκομιδή.
Ποικιλία μαρουλιού “Iceberg”:
Μία ιδιαίτερα γευστική και ξεχωριστή ποικιλία μαρουλιού είναι το άισμπεργκ (iceberg) που είναι πολύ δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική. Το μαρούλι iceberg διαθέτει χαρακτηριστικά σγουρά φύλλα που σχηματίζουν στρογγυλό κεφάλι και όταν είναι έτοιμο για συγκομιδή θυμίζει λάχανο. Τα φύλλα του μαρουλιου Iceberg είναι ιδιαίτερα τραγανά και πολύ δροσερά.
Ποικιλία μαρουλιού “Λόλα”:
H λόλα είναι χαρακτηριστική ποικιλία μαρουλιού με μεγάλη ανοιχτή, θυσανωτή κεφαλή. Οι “λόλες” διαθέτουν φύλλα κατσαρά, πολύ τρυφερά και μαλακά, χρώματος ανοιχτού πράσινου ή και κοκκινωπού. Συνήθως συγκομίζεται 2-3 μήνες μετά την σπορά.
Ποικιλία κινέζικου μαρουλιού:
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ποικιλία για να δοκιμάσουμε είναι το κινέζικο μαρούλι που μοιάζει περισσότερο με σπαράγγι παρά με μαρούλι. Βασικό χαρακτηριστικό του κινέζικου μαρουλιού είναι ότι συγκομίζεται για τα στελέχη του βλαστού και όχι για το φύλλωμα του.
Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του μαρουλιού;
Τα μαρούλια φυτεύονται στον κήπο, σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, καθώς επίσης μπορεί να γίνει καλλιέργεια μαρουλιού σε θερμοκήπιο.
Ως φυτό ψυχρής εποχής, το μαρούλι χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και καλλιεργείται σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες μεταξύ 14-19°C. Γενικότερα προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, αν και αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ημισκιερές θέσεις.
Σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλείται πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού του μαρουλιού, ενώ σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό προκαλούνται εγκαύματα στο φύλλωμα. Ορισμένες ποικιλίες μαρουλιού είναι πιο ανθεκτικές στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης και άλλες προσαρμόζονται καλύτερα στην παγωνιά του χειμώνα.
Για τη φύτευση του μαρουλιού, το ιδανικό έδαφος είναι γόνιμο, δροσερό, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Αν ο κήπος μας έχει πολύ βαρύ αργιλώδες χώμα που μαζεύει νερό, δημιουργούμε υπερυψωμένα αναχώματα (σαμαράκια) που μας βοηθούν στην καλύτερη αποστράγγιση του νερού. Μπορούμε, επίσης, να καλλιεργήσουμε μαρούλια σε υπερυψωμένα παρτέρια για να πραγματοποιούμε πιο εύκολα τις καλλιεργητικές φροντίδες, καθώς επίσης να έχουμε καλύτερη διαχείριση σε θρεπτικά συστατικά και νερό.
Πώς φυτεύουμε σπόρους και φυτά μαρουλιού;
Το μαρούλι πολλαπλασιάζεται με σπόρο και γι’ αυτό οι έμπειροι καλλιεργητές ξεκινούν με την φύτευση σπόρου μαρουλιού σε σπορείο. Για να φυτέψουμε σε σπορείο, τοποθετούμε τον σπόρο σε βάθος ενός εκατοστού. Είναι σημαντικό να διατηρούμε σχετική υγρασία και κατάλληλη θερμοκρασία στο σπορείο μεταξύ 15-21°C για τη βλάστηση των σπόρων του.
Αρχικά, τα πρώτα δύο φύλλα που βγάζουν τα φυτά μαρουλιού είναι πολύ μικρά και δεν είναι ολοκληρωμένα. Τα επόμενα φύλλα που είναι κανονικά σε μέγεθος και ενδεικτικά της ποικιλίας μαρουλιού που έχουμε φυτέψει, τα ονομάζουμε πρώτα πραγματικά φύλλα.
Όταν τα νεαρά φυτά μαρουλιού έχουν αναπτύξει τρία–τέσσερα πραγματικά φύλλα, μετά από 3-4 βδομάδες, είναι έτοιμα για τη μεταφύτευση στο χωράφι. Για αρχάριους κηπουρούς, προτείνουμε να ξεκινήσουν με έτοιμα φυτά μαρουλιού που προμηθευόμαστε από φυτώρια.
Τα μαρούλια είναι σημαντικό να φυτεύονται στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης: 30 εκατοστά μεταξύ των φυτών μαρουλιού και περίπου 60 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Έτσι έχουμε καλύτερο αερισμό και αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών.
Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια του μαρουλιού;
Πριν φυτέψουμε τα μαρούλια μας, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε αρκετή ποσότητα καλά χωνεμένης κοπριάς μαζί με κομπόστ για να βελτιώσουμε το χώμα. Με αυτό τον τρόπο, κάνουμε το έδαφος πιο γόνιμο για καλλιέργεια και με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Συμπληρωματικά, για την γρήγορη ανάπτυξη του φυλλώματος του μαρουλιού ενσωματώνουμε, γύρω από τη ρίζα του φυτού, 1-2 κουταλιές της σούπας καλά χωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο κάθε 2-3 εβδομάδες.
Ποιά είναι τα κυριότερα προβλήματα της καλλιέργειας μαρουλιού;
Αν και όπως είπαμε η καλλιέργεια του μαρουλιού είναι αρκετά εύκολη, μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα όπως κιτρινίσματα, σαπίσματα και φαγώματα στα φύλλα ή να μην μεγαλώνουν γρήγορα τα μαρούλια μας. Ας δούμε παρακάτω τις κυριότερες αιτίες για να τις αντιμετωπίσουμε και να συγκομίσουμε μεγάλα και δροσερά μαρούλια.
– Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του μαρουλιού; Τα φύλλα του μαρουλιού μπορεί να κιτρινίσουν λόγω υπερβολικής υγρασίας ή λόγω προσβολής από κάποια μυκητολογική ασθένεια. Επίσης, κιτρινίσματα στα φύλλα μπορεί να παρουσιαστούν αν το έδαφος δεν είναι γόνιμο και δεν έχουμε προσθέσει βιολογικό λίπασμα.
– Γιατί σαπίζουν τα μαρούλια; Τα μαρούλια μπορεί να σαπίσουν λόγω υπερβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης στο χώμα. Αν έχουμε φυτέψει μαρούλια σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, θα πρέπει να έχουν τρύπες ενώ παράλληλα φροντίζουμε να απομακρύνουμε το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα από τα πιατάκια.
– Γιατί τα φύλλα του μαρουλιού είναι φαγωμένα; Τα φαγώματα στα φύλλα του μαρουλιού κυρίως στη δράση των σαλιγκαριών στον κήπο μας τις βροχερές μέρες. Επίσης, τα μικρά φυτά μαρουλιού, κυρίως την πρώτη εβδομάδα καλλιέργειας που είναι πολύ τρυφερά, μπορεί να φαγωθούν ολόκληρα από τα πουλιά. Σε αυτή την περίπτωση, για να τα προστατέψουμε από τα πουλιά, μπορούμε να τα σκεπάσουμε με ειδικό δίχτυ.
– Γιατί τα μαρούλια δεν μεγαλώνουν; Τα μαρούλια μπορεί να μην μεγαλώνουν και να μένουν στάσιμα όταν το έδαφος που είναι φυτεμένα δεν είναι γόνιμο και αφράτο ενώ παράλληλα δεν προσθέτουμε λίπασμα. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, τα μαρούλια δεν μεγαλώνουν όταν είναι ζεστός ο καιρός καθώς αναπτύσσονται καλύτερα σε δροσερό περιβάλλον .
Ευχαριστώ το site
https://www.mistikakipou.gr/maroulia-fitefsi-kalliergeia/
για την αναδημοσίευση αποσπασμάτων που αφορούν το άρθρο.